A trip down
memory lane
RIETVELDHOUSE GENT - First floor
“Een 130 jaar oud familiehuis met geschiedenis”
CONCEPT
Renovatie van een familie huisSTATUS
AfgewerktPERIODE
2018-2020LOCATIE
GentARCHITECT
CAAN ArchitectenHet buitenverblijf van een Burgemeester
Het monumentale pand aan het Francois Laurentplein is gebouwd in 1893 als buitenhuis. Opdrachtgever was destijds de burgemeester van een van de randgemeenten rond Gent die zijn oude dag en de weekend in het centrum wou doorbrengen. De woning is lange tijd bewoond geweest door de erfgenamen van de bouwheer, werd een tijd een kantoor voor een verzekeringsfirma en eind de jaren tachtig, begin negentig kreeg het een nieuwe invulling als showroom van Bang & Olufsen. Toenertijd was de gekende Gentse architect Eddy Francois verantwoordelijk voor de omvorming van kantoor naar B&O Winkel. Bepaalde accenten in de gevel werden bij de recente restauratie behouden.
Rietveldhouse Gent
De huidige naam die op het oude B&O bord prijkt is ‘RIETVELDHOUSE’. Deze naam ontleent zicht aan de aan de eigenaren: de 2 broers Moerman en hun gezinnen. Zij gaven het huis zijn oorspronkelijke doel terug: het is hun weekendverblijf. Hier wonen is voor hen een jongensdroom die in vervulling ging.
De omgekeerde beweging
We wonen aan de kust in Oostduinkerke en ons appartement in Gent is ons ‘tweede verblijf’. We doen dus soms de omgekeerde beweging. Buiten het zomerseizoen trekken we naar Gent en zijn we er vaak in het weekend. Of we gebruiken het als uitvalsbasis voor uitstappen naar Brussel, Antwerpen of Nederland. Met ons gezin komen we graag want we krijgen hier een hotelgevoel. De kust associeer ik met mijn dagelijks leven, kinderen die naar school gaan en werk. Gent eerder met op restaurant gaan, wandelen, uitrusten of iets cultureels doen. Als we op zondag avond terugrijden naar zee hebben we altijd het gevoel dat we lang zijn weggeweest. ‘Onze batterijen zijn helemaal opgeladen’ vertelt Thomas Moerman.
Trip down memory lane.
Het pand aan het Francois Laurentplein in centrum Gent is voor ons echt een ‘trip down memory lane’. Toen we de kans kregen het te kopen, bracht het veel jeugdherinneringen naar boven. Omdat mijn broer en zijn gezin ook een appartement in hetzelfde pand heeft, krijgen we weer het gevoel van toen we allebei nog thuis woonden en gewoon op elkaars kamer konden binnenvallen. Nu doen onze kinderen dat: ze spelen verstoppertje in de appartementen en lopen continu over en weer. Gezien het hele gebouw van ons is hebben ze ook geen gene om lawaai te maken in de traphal. Peter en ik spreken niet af om samen naar Gent te komen in het weekend. Maar als we er zijn drinken we koffie of een aperitief bij elkaar. En als de wijn op is, lopen we even binnen bij de ander voor een goed flesje. Voor de grootouders is het ook leuk om naar Gent te komen. Iedereen is er in vakantie stemming. Zo ontstaat soms een spontaan familie feest met de kinderen en kleinkinderen erbij.
zijn bewaard gebleven.
Box in the box
Toen we het pand kochten moesten we onderling de appartementen verdelen. Aangezien we in de zomer uiteraard het liefst aan zee verblijven, kozen we de eerste verdieping wegens de 5 meter hoge plafonds en de authentieke elementen zoals de sierlijsten, schouwen ste spiegels. Die zijn allemaal zorgvuldig bewaard bij de renovatie-restauratie. Om het luxueuze gevoel van die dubbelhoge ruimte niet te verliezen tekende Caan architecten een stalen mezzanien met bovenaan onze slaapkamer. Eerst was het de bedoeling om van dit pand een soort Rietveld Air-Bnb te maken. maar ik ben blij dat het een familie woning is geworden waar we het authentieke gevoel konden bewaren. Je mag zo’n renovatie en restauratie niet puur vanuit een commercieel oogpunt bekijken: we doen dit voor de schoonheid van het pand, en uit passie voor de architectuur. Familiaal gezien was het alleszins de beste keuze ooit!