Refined elegance
by John Pawson
Obumex showroom at Rietveldhouse SDW
CONCEPT
ShowroomPERIODE
2017 - 2018LOCATIE
Sint-Denijs-Westrem (Gent)ARCHITECT
CAAN ArchitectenFOTO
Stephanie Matthias Interior, Tim van de Velde exteriorRietveldhouse SDW vindt u aan de Kortrijksesteenweg; een invalsweg die u vanuit Gent het residentiële Sint-Martens-Latem en De Pinte in leidt. Langs deze weg liggen voornamelijk vrijstaande woningen en bedrijven die luxe goederen verkopen. Het is een modern, multifunctioneel gebouw met op het gelijkvloers verdiep een showroom voor Obumex, het eerste verdiep is een kantoor en ontvangstruimte voor de vermogensbeheerder Capital at Work en op het derde verdiep bevinden er zich woongelegenheden.
Verfijnde levenskunst, discrete luxe en oog voor schoonheid en kwaliteit van het hoogste niveau. Keuken- en totaalinrichtingen van Obumex ademen passie en vakmanschap. Innoverende technieken, zorgzame selecties van edele materialen, harmonische combinaties van rijke stoffen en unieke meubelcollecties zorgen voor en totaalaanpak op maat. Kortom, de perfecte match voor onze Rietveld site in Sint-Denijs-Westrem (Gent).
Een signature keuken van John Pawson als eyecatcher
De keukenontwerpen van Obumex zijn een vat vol inspiratie. Al 25 jaar zijn er exclusieve en spraakmakende samenwerkingen met internationale topontwerpers. Het resultaat zijn unieke limited edition exclusieve keukens op maat die de grenzen van de verbeelding, de technische én de ergonomische conventies tarten. Befaamde designers en architecten, van deze signature keukens, als John Pawson, Joseph Dirand, Bruno Moinard, Glenn Sestig, Vincent Van Duysen en Grégoire De Lafforest brachten al hun persoonlijke interpretatie van het keukenconcept onder de vlag van Obumex naar buiten. Dit resulteert in prachtige exclusieve keukens van befaamde topontwerpers.
“Signature keukens als eyecather in Rietveldhouse SDW”
Signature kitchen by John Pawson
Waar de minimalistische Pawson-keuken in 1996 een revolutie inluidde, blijft hij vandaag een absoluut succes. Het inspireerde Obumex en John Pawson tot een hernieuwde samenwerking. Het resultaat is een ‘Signature Keuken’ waarvan het ontwerp voortbouwt op de verfijnde, minimalistische architecturale stijl van de eerste Signature Kitchen, met uiteraard een aantal nieuwe elementen. In het nieuwe ontwerp trekt Pawson het idee door dat een exclusieve keuken samengesteld is uit een reeks onderdelen die meer weg hebben van volwaardige meubels dan van gebruikelijke keukencomponenten. Ze zijn enerzijds functioneel, maar anderzijds hebben ze als doel een sfeervolle leefruimte te creëren waar koken, eten en gezelligheid hand in hand gaan. Net dat warme, huiselijke thuisgevoel – in een signature keuken als ‘piece of heaven’ – vormt samen met tijdloze elegantie, discrete luxe en comfort een van de uitgangspunten bij het ontwerp van elke Obumex high-end keuken.
Van Schoolmeubiliar naar top interieurs. Enkel mogelijk met gepassioneerde medewerkers.
Eli Ostyn richtte in 1960 Obumex op. Het familiebedrijf startte aanvankelijk met het aanmaken van schoolmeubilair, maar de zuiver vormgegeven keukens volgden snel. Na enkele decennia kwamen de uitgelezen meubelcollecties waardoor het bedrijf zich kon focussen op interieurinrichting zoals Obumex dat vandaag nog altijd doet. Ruim 35 jaar staat Eli’s zoon, Geert Ostyn, aan het roer en groeide Obumex inmiddels uit tot een gedreven organisatie van meer dan 100 gepassioneerde medewerkers. Vandaag treedt met Thomas Ostyn, de derde generatie aan om zo het werk en de kennis van zijn voorgangers verder te ontwikkelen.
Unieke hal
De hal in Rietveldhouse is meer dan een functionele ruimte. Het is ook een sterk architecturaal statement. De vloer – in verstek gelegd door Vloeren Franssens – en de trappen zijn van travertin. In een ode aan de jaren 60 is deze travertin ook in de muren verwerkt tot een hoogte van 2 meter. De bovenkant is in lijn afgewerkt met cement.
Materialen
De leesbaarheid van de gevels stond centraal bij het ontwerpen ervan. Daarom zijn ze gelijk- en evenwaardig uitgevoerd. De verdiepingen zijn te herkennen aan slanke, horizontale schijven van natuurbeton. De opvulling tussen die schijven is van fijn aluminium schrijnwerk met verticale accent-lamellen in messingkleur.
De onderlinge afstand tussen de verticale lamellen wordt kleiner naarmate men hoger komt en we de commerciële delen van dit gebouw achter ons laten. Een fraaie herinnering aan het belang van de leesbaarheid van architectuur. Alle schrijnwerk is voorzien van superisolerende beglazing en blinde delen van ondoorzichtbaar (Colorbel) super-isolerend glas.