Artlovers
heaven
HOUSE MC - INTERIOR
CONCEPT
Gezinswoning met ondergrondse garagePERIODE
2014-2016LOCATIE
OostduinkerkeARCHITECT
CAAN ArchitectenFOTOGRAFIE
Bieke Castelyn, CafeïneKUNST
Emergent.be - VeurneDESIGN
Designcollectors - VeurneIntensieve samenwerking
House MC is het resultaat van een intensieve samenwerking van Thomas, zijn echtgenote Charlotte (designcollectors.be) en Caan architecten. Dat moest wel in iets bijzonders resulteren! Nu staat er een huis met een geheel eigen karakter en een prachtig zicht op de hoogste duin van Oostduinkerke.
Discreet interieur
Split level systemen zijn berucht door de extra trappen die vol in het zicht staan. Maar door de keuze voor afrormosia-afwerking, net als bij de vloerbedekking, gaat er een rustgevende kracht vanuit. Samen met de grote witte wandvlakken en het koele beton zorgt het warme pakket voor een fraai contrast.
Binnen vinden we een zee aan ruimte, dankzij acht verschillende niveaus, verdeeld over drie verdiepingen. Het uitzicht over de duinen biedt elk seizoen weer een adembenemend panorama. Ideaal volgens de bewoners die ‘geen slaaf wilden zijn van een enorme tuin.’
Weldaad voor het oog
Bij het betreden van de woning val je van de ene verbazing in de andere. Langs de straatkant is er slechts 1 venster naar de buitenwereld. En wat een venster. Maar liefst 5 meter hoog en een extra canvas op het achterliggende echte canvas. Een kustwerk rechtstreeks aangebracht op de gehele muur.
Kriebel krabbel
Kunstenaar Bart Lodewijks tekende voor een muurschildering in de hal van de woning. Hij koos daarvoor de muur in de hal omdat die het meest in verbinding staat met de buitenwereld. Zijn stijl wordt gekenmerkt door krijtstrepen. Toen de jonge zoon van de bewoners de schildering zag, zei hij “Mama, dit is toch gewoon kriebelkrabbel”. Bart was niet beledigd door die omschrijving. Sterker nog: hij besloot dat dat de titel van het werk zou worden. Zijn schildering is een echte conversation starter en trekt zelfs de aandacht van voorbijgangers.
“The reality that architecture can create is space.”
Gerrit RietveldWarme tinten, afgewisseld door witte muren en gekleurde canvassen
Afrormosia, van binnen naar buiten
Over de gehele woning werd het afrormosia parket met zijn warm bruine tint doorlopend geplaatst. De muren bleven wit en de talrijke eigenzinnige kunstwerken (www.emergent.be) en design meubels (www.designcollectors.be) zorgen voor een elegante en kunstzinnige atmosfeer.
Samen maar toch apart
Vanuit de keuken heb je en overzicht over de verschillende niveaus van de woning. Het loft gevoel overheerst. Samen maar toch apart. op het niveau van de kelders is er een fitness ruimte, het tussen verdiep is de knutselruimte van kinderen, via de trap komt je in de ‘leefruimtes’ met eettafel en daareven bevindt zicht dan weer de livingruimte. Op het zelfde nivea maar gesitueerd chter de keuken kan je werken in het thuis kantoor. Vanuit de Obumex keuken, ook afgewerkt met afrormosia, blijf je op die manier contact houden met alles huisgenoten. Samen maar toch apart. Ideaal als de kinderen nog klein zijn.
Woorden als privacy en geborgenheid lijken te botsen met begrippen als transparantie en openheid. Toch slaagde CAAN architecten erin om dit alles te verzoenen in een harmonieus geheel.
House MC expliciteert de visie van Rietveld Projects door resoluut te kiezen voor architectuur die zich harmonieert met de menselijke omgeving. Je zou het zelfs warmhartig minimalisme mogen noemen. Het bouwwerk eist niet schreeuwerig of agressief de aandacht, maar omarmt de warme beleving op een uitgesproken en toch discrete manier.